25 Haziran 2018 Pazartesi

İnce CHP’den çok oy aldı diyenlere...

İnce CHP’den çok oy aldı diyenlere...
İstanbul’un birçok ilçesinde (oy sayısı toplamda 7-8 milyon) ve daha başka yerlerde (İzmir’de de) yapılan bir yazılı olmayan anlaşma gereği birçok CHP’li Cumhurbaşkanlığı’nda İnce’ye, Milletvekilliği seçiminde HDP’ye oy vermiştir.
Anlaşma olmaksızın kişisel insiyatifleri gereği, başkanlıkta İnce’ye ve MV seçimininde de İyi Parti’ye oy veren milyonlar da mevcuttur.
Hal böyle iken, İnce CHP’den yüksek oy aldı demek anlamsızdır, CHP sahip olduğu 30-35 bandındaki oy oranını KORUYAMAMIŞ, üstelik bunlardan 5’er 6’şar puan da, 2 ayrı partiye dağıtmıştır.
Evdeki hesaplar çarşıya uymamış olacak ki, yeni algı peşinde koşmaktalar. Lakin özeti şudur:
- Hdp’yi meclise taktik icabı soktunuz, ancak o meclisten İnce gibi bir vekili kaybettiniz
- Türkiye’de sağ oy oranlarını her daim görmezden geldiniz lakin bugün açık şekilde Akp+Mhp %52 + %7-8 kadar da Akşener’i eklediğimizde Türkiye’de %60 kadar sağ oy oranı var. Sol’un bilinçli kesim olduğunu ve kullanılmayan oyların da sağ’a ait olduğunu düşünürsek bu rakam 70’leri buluyor. Akşener’e CHP’den de destek geldi lakin diğer sağ partilerin oy oranlarını da toplayalım, ona sayalım kabaca %70 rakamının doğru olduğunu göreceğiz.
- Türkiye’de sol oy oranı % 30 dolayındadır. Zaman zaman kazanılan tepki oyları ile birlikte bu oran en çok % 35-40 bandını, total olarak aşamamıştır.
- Tablo bu kadar aşikarken, hala bildikleri doğrultusunda at koşturanlar da iktidar partisinin kuklasından başka bir şey değildir benim nazarımda.
Daha yazarım da, bir anda yüklenme olmasın beyinlere yazık...
Saygılar
Mert Erdumlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder